.

s

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΑ ΤΕΣΤ ΠΑΙΔΙΩΝ






Εργομετρικά τεστ, είναι μια διαδικασία που προσδιορίζει με ακρίβεια, την ενεργειακή δαπάνη και τα ποσοστά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών που καίει ο οργανισμός, σε διάφορα επίπεδα έντασης, από κατάσταση πλήρους ηρεμίας έως το ανώτατο καρδιοαναπνευστικό όριο.
Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, μας δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσουμε την φυσική κατάσταση των παιδιών, να δούμε τις αδυναμίες τους, και να καθορίσουμε τα προπονητικά μας προγράμματα έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Παράλληλα αυτά τα τεστ μας βοηθούν, βάση των αποτελεσμάτων και μετά από προσεκτική μελέτη της αντοχής - εκρηκτικότητας – ευλυγισίας, να αποφύγουμε μελλοντικούς τραυματισμούς!
Πολλές φορές τα αποτελέσματα, επιφυλάσσουν εκπλήξεις για τους γονείς, κυρίως όταν υπάρχει πρόβλημα στην σχέση λίπους – βάρους του παιδιού. Εδώ πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ γονιού και σωματείου στο κομμάτι της διατροφής, ένα λεπτό ζήτημα το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, με θετικά όμως αποτελέσματα !
Όλα όμως αρχίζουν και τελειώνουν με την θέληση ή όχι του γονιού, στο να μπει το παιδί του στη διαδικασία των εργομετρικών τεστ. Κάποιοι γονείς, με χαρά λένε το ΝΑΙ, γιατί θέλουν πραγματικά να μάθουν περισσότερα για το παιδί τους, και να το βοηθήσουν. Κάποιοι άλλοι, ενώ είναι αντίθετοι, θα το κάνουν μόνο και μόνο για το χατίρι του παιδιού και κάποιοι τρίτοι, είναι κάθετα αντίθετοι με την όλη διαδικασία, διότι την θεωρούν χάσιμο χρόνου, αλλά κυρίως ως μια κίνηση του σωματείου για να τους «ξαλαφρώσει τις τσέπες» !!
Αποδεκτές και οι 3 περιπτώσεις και θα ξεκινήσω ανάποδα.
Στην 3η περίπτωση, υπάρχει αρνητική σκέψη του γονιού προς το σωματείο ή στον αθλητισμό γενικότερα, όπου ο γονιός πηγαίνει το παιδί του για προπόνηση, μόνο και μόνο για να μην είναι κλεισμένο στο σπίτι, ενώ το παιδί μπορεί να κρύβει κάποια καλά αγωνιστικά στοιχεία και αυτή η άρνηση του μπαμπά ή της μαμάς να του βάζει ένα «φρένο» !

Στην 2η περίπτωση, που ενώ δεν θέλει ο γονιός , απλά κάνει το χατίρι του παιδιού, εδώ ισχύει το «τραβάτε με κι ας κλαίω» κι αφού θα το κάνεις ρε φίλε, κάν’το με την καρδιά σου, γιατί το παιδί θα χρειαστεί πραγματικά την βοήθειά σου κι όχι απλά την συγκατάθεσή σου, σε κάτι που σίγουρα μπορεί να προσφέρει στο παιδί παρά πολλά πράγματα!

Στην 1η περίπτωση, έχουμε τους γονείς που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τα αποτελέσματα, πριν ακόμα τελειώσουν τα τεστ και το κυριότερο ότι υπάρχει η διάθεση για περαιτέρω στήριξη και βοήθεια στο
παιδί, σε ότι χρειαστεί !
Βγήκαν λοιπόν τα αποτελέσματα. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις ? Ένα λοιπόν ΣΟΒΑΡΟ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ σωματείο, αφού μοιράσει τα αποτελέσματα σε γονείς και παιδιά , θα πρέπει να προγραμματίσει ΑΜΕΣΑ και στον κατάλληλο χώρο, διάλεξη με έναν διατροφολόγο, όπου θα παρευρίσκονται Γονείς – Παιδιά – Προπονητές, για πλήρη ενημέρωση και τις απαραίτητες συμβουλές επί του θέματος.
Ο Προπονητής τώρα κατά την άποψή μου, οφείλει έχοντας τα αποτελέσματα των τεστ στα χέρια του, να έχει συνάντηση κατ’ιδίαν με γονιό και παιδί, ενημερώνοντάς τους αναλυτικά, για το που θα εστιάζουν πλέον σε κάθε προπόνηση. Άρα λοιπόν, την στιγμή που έχετε επιλέξει το κατάλληλο σωματείο και σας δίνει την δυνατότητα, να μετέχει το παιδί σε αυτά τα τεστ, προτείνω να το κάνετε απαιτώντας , τα όσα παραπάνω προανέφερα. Εάν είστε σε μια ακαδημία που ασχολείται, μόνο με το μηνιάτικο, και τις προπονήσεις, ενδιαφερθείτε μόνοι σας για τα εργομετρικά μέσω φίλων ή κάποιας εταιρείας. Εάν τέλος το παιδί σας ανήκει σε κάποια ΠΑΕ, εκεί,«ψηλά τα χέρια» διότι, αυτές τουλάχιστον που γνωρίζω εγώ, κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα τεστ, (άλλες δεν κάνουν και καθόλου) ο διατροφολόγος που διαθέτουν θα ενημερώσει απλά το παιδί για κάποιο τυχόν πρόβλημα, νομίζοντας  ότι το παιδί στην ηλικία των 10-14 ετών, είναι τόσο υπεύθυνο ώστε από μόνο του, να ανταποκριθεί στις συμβουλές του, ενώ ο γονιός εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει πουθενά !!
Τέλος όσον αφορά, το κάθε πότε πρέπει να γίνονται αυτά τα τεστ, θα έλεγα, το 1ο περί τα τέλη Οκτώβρη και ένα 2ο περίπου στα τέλη Μαΐου. Διαβάζοντας αναλυτικά πλέον τα αποτελέσματα των 2 τεστ, θα έχουμε μία καθαρή εικόνα της κατάστασης του παιδιού.
Toυ Τάκη Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου